2023-12-17 21:28:19, vasárnap
|
|
|
A májfunkció javítása egyszerű módszerekkel és egészséges táplálékokkal - gyógynövények, fokhagyma, gyökérzöldségek, zöld leveles zöldségek
Amennyiben a májunk jól, azaz egészségesen működik, akkor voltaképpen minden rendben van, elmondhatjuk, hogy egészségesek vagyunk. Hiszen a jó májfunkciók fokozzák az energiaszintet, hatására a bőrünk szép lesz, erősebb lesz az immunrendszerünk, nem kell fertőzésektől és betegségektől tartanunk, jobb lesz a hangulatunk és nagyobb orális egészségnek is örvendhetünk.
A májra nagyon sok feladat hárul, többek között a vér szűrése, az epetermelés, ezen kívül segít a tápanyagok mennyiségét optimális szinten tartani, emellett tárolja azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége lehet. Feladatai közé tartozik a triglicerid- és a koleszterintermelés, illetve az elfogyasztott szénhidrátok glükózzá alakítása.
Ha valamilyen májbetegségben szenvedünk, akkor sokféle tünettel kell számolnunk, ide tartozik a hasi fájdalom, a sárgaság, a hányinger, a fogyás, a hányás, az étvágytalanság és a gyengeség. A további szimptómákhoz tartozik a zavartság, a koncentráció hiánya, a székrekedés, a fokozott izzadás, a sötét széklet és vizelet, a boka és a láb duzzanata, illetve a hormonális egyensúlytalanság is jele lehet, hogy valami gond van ezzel a szervünkkel.
A májfunkciókat és a máj működését egyes ételek és italok is jelentősen ronthatják. Ebbe a csoportba tartozik például a túl sok alkohol és koffein, a finomított lisztek, a cukros ételek és italok, a hidrogénezett olajokból és a mesterséges élelmiszerekből készített ételek és italok, a feldolgozott húsok.
A májfunkció javítására a legjobb, ha minél több alkalommal gyulladáscsökkentő táplálékokat fogyasztunk. Ilyenek például a savanyúságok, azaz a probiotikumokban gazdag ételek. Ezek a táplálékok elősegítik a jó bélbaktériumok elszaporodását és ezzel is biztosítják a bél egészségét.
A zöld leveles zöldségek - spenót, mángold, kelkáposzta - nemcsak antioxidáns, hanem remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ezen kívül megnövelik a szervezetben a glutationszintet is, ami pedig azért hasznos, mert így kevesebb szabad gyök keletkezik a szervezetben. Kiváló mangán-, kálium- és magnéziumforrások. Klorofillt is tartalmaznak, amely segíti a májat a mérgező nehézfémek semlegesítésével.
A gyökérzöldségek közül a cékla sok antioxidánst és tápanyagot, például folátot, betalaint, rostot, mangánt, káliumot, A-vitamint és C-vitamint tartalmaz. Javítja az enzimatikus aktivitást és serkenti az epe áramlását, amely lebontja a mérgező salakanyagokat, hogy gyorsabban kivezesse azokat a szervezetből.
Egyes gyógynövények is nagyon alkalmasak arra, hogy megnöveljék a szervezetben a glutationszintet és ezzel csökkentsék a szervezetben a gyulladást. Gyógynövények, amelyek alkalmasak a gyulladáscsökkentésre: kurkuma, oregánó, koriander, petrezselyem.
A zöld tea katekin nevű vegyületekben gazdag. Ezek a vegyületek antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek csökkentik a szervezetben az oxidatív stresszt és a májkárosodás esélyét.
A legtöbb gyümölcs szintén magas antioxidánstartalommal rendelkezik, ami biztosítani tudja a szervezet és a máj számára a szükséges elektrolitokat, például a magnéziumot, a kalciumot és a káliumot.
A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta. Fitonutrienseket, flavonoidokat, karotinoidokat tartalmaznak, amelyek segítenek semlegesíteni a toxinokat. Glükozinolátokban is bővelkednek. Ezek a kéntartalmú vegyületek metabolitokká bomlanak, amelyek enzimatikus reakciókat váltanak ki. Ezek pedig segítenek a méregtelenítésben és a nehézfémek kiürítésében. Ezek az enzimek az emésztést is segítik. Fontos, hogy a keresztesvirágú zöldségeket egészséges zsírokkal kombináljuk a zsírban oldódó vitaminok jobb felszívódása érdekében.
A citrom és a lime citromsavat, káliumot, C-vitamint és bioflavonoidokat tartalmaz. Ezek a tápanyagok javítják az energiaszintet, fokozzák a máj méregtelenítését és csökkentik a gyulladást. A grépfrútban a legnagyobb koncentrációjú flavonoid a naringin, amely antioxidáns hatással védi a májat a sérülésektől.
A fokhagyma allicinben gazdag. Ez egy olyan kénvegyület, amely remek természetes antibiotikum, illetve gombaellenes hatással is rendelkezik. Szelént is tartalmaz, amely egy méregtelenítő ásványi anyag.
Gyógynövények közül a következők járulnak hozzá a máj méregtelenítéséhez: kurkuma, pitypanggyökér, koriander, máriatövis és gyömbér.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: probiotikumokban, glutationszintet, méregtelenítését, immunrendszerünk, fitonutrienseket, semlegesítésével, bioflavonoidokat, szervezetünknek, keresztesvirágú, élelmiszerekből, gyökérzöldségek, étvágytalanság, energiaszintet, elektrolitokat, koncentrációjú, pitypanggyökér, májbetegségben, elszaporodását, karotinoidokat, salakanyagokat, bélbaktériumok, szimptómákhoz, hidrogénezett, betegségektől, táplálékokkal, májfunkciókat, fertőzésektől, flavonoidokat, gyógynövények, metabolitokká, semlegesíteni, vegyületekben, méregtelenítő, elfogyasztott, rendelkeznek, egészségesen, májfunkció javítása, bőrünk szép, májra nagyon, tápanyagok mennyiségét, szervezetünknek szüksége, elfogyasztott szénhidrátok, hasi fájdalom, további szimptómákhoz, koncentráció hiánya, fokozott izzadás, sötét széklet, hormonális egyensúlytalanság, csoportba tartozik, finomított lisztek, cukros ételek, hidrogénezett olajokból,
|
|